Huis De Roskam

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Roskam

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Hauwerstraat. Huis zogenaamd "De Roskam" zie het smeedijzeren uithangteken, hersteld in 1870 en 1880. Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk één en drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder twee evenwijdig lopende zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw. Verankerde bakstenen, beige beschilderde tuitgevels boven een gepikte plint. Links rondboogdeur in geprofileerde omlijsting, uitkragende top op rondboogfries. Rechts rechthoekige muuropeningen gevat in rondboognis opgevat als Brugse travee type I met kraalprofielen. Afgeschuinde hoek. Zijgevel doorbroken met twee dakvensters; rechthoekige vensters in rondboognis. Twee rechter traveeën op de begane grond oorspronkelijk in vlakke omlijsting.

Interieur. Kelder met tongewelf parallel aan de straatgevel. Bewaarde dakconstructie opgebouwd uit schaargebinten.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, oktober 1975.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 427.