Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Oorspronkelijk twee woonhuizen, zie geblokte muurketting, thans één geheel. Voormalig café van brouwerij Henri Maes, zie fries met opschrift: "BIEREN HENRI MAES". Breedhuis van vijf/vier traveeën en drie bouwlagen onder links afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bijkomende bouwlaag van 1888 bij nummer 16. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met imitatievoegen op de begane grond. Rechthoekige muuropeningen op de bovenverdieping deels gevat een geprofileerde omlijsting die ter hoogte van de kalven van de T-ramen wordt doorgetrokken; diamant als sluitsteen. Paneelwerk op de borstweringen van de derde bouwlaag.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 541/1888.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia