Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Gelegen aan de Klaverstraat. Hoekhuis van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Klaverstraat; Vlaamse pannen), mogelijk met oudere kern. Mogelijk oorspronkelijk één pand met nummer 3, volgens de dakhelling. Huidig neobarokgetint uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1944 naar ontwerp van architect M. Koekelbergh (Brugge): aanbrengen garagepoort in linker aanbouw, wijzigen van begane grond met één puivenster tot huidige indeling en vervangen van luikopening in de geveltop door twee rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, afzaten en ontlastingsbogen met open voeg. Verankerde bakstenen tuitgevel met schouderstukken. Verdiept toegangsportaal, bekroond door hoekbeeldnis op console met engelkopje, in 1945 voorzien van Mariabeeld.

Links, lagere aanbouw, breedhuisje van twee traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak, gerestaureerd in 1943. Tudorbogige garagepoort en hoge schouw, uitspringend over gevel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 247/1943, nummer 176/1944, nummer 345/1945.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia