Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Voormalig woonhuis van de Spaanse consul Gonçalo de Aguilera (circa 1510-1595). Monumentaal hoekpand op U-vormige plattegrond, een geheel vormend met Oost-Gistelhof nummer 1. Enkelhuis van twee + vijf traveeën en drie bouwlagen onder samengestelde zadeldaken (Vlaamse pannen). Herenhuis met laatclassicistische gevels van 1840, aansluitend bij de gevel van Oost-Gistelhof nummer 1 van 1839; aan de Augustijnenrei in plaats van twee middeleeuwse trapgevels naar gotisch patroon met Brugse travee, type I, samen zes traveeën en twee bouwlagen. Bepleisterde en grijsbeschilderde lijstgevels op hoge arduinen plint, getraliede kelderopeningen. Horizontale geleding door kordons waartussen paneelwerk en in de puilijst gevelstenen met opschrift "1840 / HONORES ONERA / 1643" (volgens L. Devliegher 1543). Entablement met alternerend panelen en steigergaten, daarboven tandlijst en brede kroonlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen, vensters met bewaard houtwerk; verdiepte deur met arduinen buitentrap. Arduinen schamppaal op de hoek.

Links oorspronkelijk breedhuis van zes traveeën, twee bouwlagen en twee tuitgevels. In 1861 vervangen, door een blinde muur met segmentboogpoort, wellicht dienend als koetshuis van Oost-Gistelhof nummer 1, en een diephuis van één travee en twee bouwlagen (huidig nummer 4). Nummer 4 had in 1861 één travee afgeboord met pilasters met deuropening in de zijgevel, in 1966 verbouwd tot huidig enkelhuis van twee traveeën met vernieuwd parement.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 89/1839, nummer 94/1861, nummer 394/1966.
  • BEERNAERT B. (e.a.), Huizen en hun bewoners. Een 16de-eeuwse stadswandeling door Brugge, Brugge, 1998, p. 49.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 432.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia