Hoeve Stuyvenberghe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Stuyvenberghe

Beschrijving

Eertijds zogenaamd hoeve "Stuyvenberghe". Eerste vermelding van hoeve in 1353. In de 19de-20ste eeuw in gebruik als blekerij van A. Bekemans-Leys. Thans woning met ommuurde voortuin voorzien van steunberen. Twee breedhuizen met nok parallel aan de straat gevat tussen twee puntgevels. Respectievelijk 19de-eeuws pand en aan de tuinzijde een 17de-eeuws pand in de loop van de 19de eeuw met één bouwlaag verhoogd. Laatst genoemde vermoedelijk deel uitmakend van de hoeve. Aan straatzijde breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen witbeschilderde lijstgevels met rechthoekige muuropeningen voorzien van arduinen lekdrempels. Aan de tuinzijde breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gevat tussen twee puntgevels.

Interieur. Links voutekamer voorzien van rode boomse tegels. Eronder kelder met drie brede troggewelfjes tussen houten balken. Rechts kamer voorzien van moer- en kinderbalken. Vooraan salon met 19de-eeuwse aankleding, zie schouw en lijstwerk.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Fiche, maart 1974.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 287.