Appartementsgebouw naar ontwerp van Theofiel Desmet

Beschrijving

Opmerkelijk appartementsgebouw op de hoek met de Duifhuisstraat en aldaar voorzien van voortuintjes afgesloten door bakstenen muurtjes met buisleuningen, signatuur op de gevel "Th. Desmet architecte Gand". Volgens de bouwaanvraag van 1937 gerealiseerd in twee fasen: het oorspronkelijke plan voorzag het bouwen van twee woningen van twee en drie bouwlagen in de Duifhuisstraat op de hoek met de Sportstraat, nog het zelfde jaar wordt gevraagd om een derde verdieping met een appartement bij te bouwen op het in opbouw zijnde hoekhuis. Het aanpalende huis, Duifhuisstraat 46, bevat twee bouwlagen. Het hoekcomplex van vier bouwlagen hoog onder plat dak met brede houten dakoverstek is opgetrokken van gele baksteen met halfsteensverband. De brede voorgevel in de Duifhuisstraat heeft een gecementeerd midden- en zijrisaliet met brede rechthoekige vensters, begane grond met vernieuwd schrijnwerk, oorspronkelijke met typische horizontale roedeverdeling in de bovenlichten. De smalle zijgevel van 6 meter in de Sportstraat heeft een opvallende deurtravee, met de beglaasde deur, voorzien van een horizontaal belijnd rooster en gevat in een uitspringende gecementeerde omlijsting, en het hoog opgaand ladderraam met gestructureerd glas, als verlichting van de trapkoker.

Volgens de bouwplannen waren de twee woningen in de Duifhuisstraat voorzien van een eetplaats en een salon aan weerszij van een hal met trappenhuis. De keukens bevonden zich in een achteraanbouwsel uitziend op een koer. Elk huis had op de eerste verdieping drie slaapkamers. In de Sportstraat is een trappenhuis voorzien, leidend naar de appartementen op de tweede en derde verdieping.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/D/45.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten – en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Madelijn Corver, 2011-2012.

Auteurs: Lanclus, Kathleen