Ventilatiegebouw Waaslandtunnel

Beschrijving

Opmerkelijke en specifieke gebouwen op Linkeroever zijn de ventilatiegebouwen van de St.-Anna- en Waaslandtunnel, van 1933 naar ontwerp van E. Van Averbeke, resp. gelegen aan Beatrijslaan ter hoogte van Blancefloerlaan en aan einde van tunnel op Ch. De Costerlaan.

Ventilatiegebouw van Waasland- of voertuigentunnel van vier bouwlagen, gewapend betonskelet eveneens bekleed met gele baksteen en met gebruik van natuursteen voor omlijstingen, hoek-, water- en kroonlijsten. Hoger opgaande voorbouw (noordzijde) met uitspringende middenpartij en doorlopende drielichtvensters boven centrale ingang onder luifel. Zware natuurstenen hoeklisenen en aflijnende waterlijsten. Symmetrisch opgebouwde zuidgevel met zwaar omlijste middentravee, links en rechts in spiegelbeeld geplaatste rechthoekige en radvensters. Identieke oost- en westgevel met trapvormige lijst in aansluiting met voorbouw; omlijstingen van vensterregisters even doorlopend op zuidgevel.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita