Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Diep achterin gelegen grondig gerenoveerd voormalig boerenhuis met vrijstaande stalvleugel, bereikbaar via smalle oprit. Volgens historisch kaartmateriaal klom deze landbouwsite minstens op tot 1775 en bestond het uit een erf met vierkante aanleg samengesteld uit losse bestanddelen aan een smalle dreef. Heden rest enkel het boerenhuis in sterk verbouwde vorm. De jongere stalvleugel dateert van de tweede helft van de 19de eeuw.

Oostelijk georiënteerd boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder steil pannen zadeldak. Volgens jaartal op tussendorpel van voordeur gebouwd in 1815, mogelijk ter vervanging van ouder gebouw, nu met 21ste-eeuws voorkomen. Centrale deur in vernieuwde hardstenen omlijsting hoger oplopend in dakvenster van gesinterde baksteen met bolornament dat de brede daklijst onderbreekt. Dakvenster, naar vormgeving te oordelen, een jongere toevoeging. Beluikte rechthoekige vensters met nieuw schrijnwerk.

Bijhorende bakstenen stalvleugel op het verharde voorerf haaks ten opzichte van het woonhuis, in kern opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, gekenmerkt door een pannen dak met dakoverstek op schoren; twee poorten.

• COENE F. 2000: Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele.