Onze-Lieve-Vrouwkerk, hulpkerk Avermaat

Beschrijving

Hulpkerk van het gehucht Avermaat toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, Koningin van de Wereld (Regina Mundi). Zuidoostelijk georiënteerde kerk ingeplant op grasveld aan verbreed deel van de straat ten noorden van wijkschooltje. Gebouwd in 1955-1956 naar de plannen van de Zeelse architect Maurice Vermeiren door toedoen van deken E.H. Frans Rooms in Vlaamse stijl (modern gotisch); eerste steenlegging op 29 mei 1955 (confer gevelsteen met opschrift R.D.F. Rooms/ Past-dec.Zele/ Posuit/ 29.05.1955); gewijd door monseigneur Calewaert op 06 januari1956. Gerestaureerd in 2005.

Eenbeukig zaalkerkje van vijf traveeën begrensd door smaller vlak afgesloten koor en flankerende sacristie en berging. Hoge voorpuntgevel met bovenlicht en afgeschuinde hoeken voorafgegaan door klein uitspringend portaal met dezelfde vormgeving. Zijgevels geritmeerd door afgeschuinde steunberen met drie gekoppelde spitsboogvenstertjes per travee. Witgeschilderd bakstenen kerkgebouw onder steile zadeldaken met rode pannen en een overhoeks geplaatst vierkant klokkentorentje. Ten noordoosten van portaal witgeschilderd Onze-Lieve-Vrouw met kindbeeld op bakstenen sokkel, volgens gedenkplaat geplaatst in 1999 en afkomstig van de school van Avermaat.

Interieur overkluisd door bakstenen spitsbooggewelven op betonnen steunen met afgeschuinde hoeken. Zeer sobere binnenafwerking met contrastwerking door middel van rood geschilderde doksaal- en koorwand, steunberen, tegelvloer en bakstenen sokkel ten opzichte witgeschilderde gewelfvlakken en koorsluiting.

Mobilair. Geschilderde kruisweg (1956), Onze-Lieve-Vrouw- en Sint-Jozefbeeld naar ontwerp van E.H. Valery Stuyver; Christus aan kruisbeeld boven altaar naar ontwerp van E.H. Lode Ghyselen. Glasraam boven doksaal met voorstelling van Maria met Kind naar ontwerp van J. Van Geffen en uitgevoerd door P. Steghers (confer opschrift).

• BOONE L. 2004: Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nummer 35, 274).
  • COENE F., en andere 1999: 1200 jaar Zele, Zele, 436.
  • MICHEM F. 1957: Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 43-44.
  • VERSCHRAEGEN H. 1980: Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Zele, Brussel, 21.