Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa met twee zichtgevels en links een wachtgevel, volgens de bouwaanvraag en de bouwheer opgericht in 1939 naar ontwerp van architect Fern. De Bruyn (Lokeren), confer opschrift in gevelsteen rechts opzij van de deurportiek.

Typologisch twee bouwlagen tellend diephuis met enkelhuisopstand samengesteld uit verspringende volumes onder snijdende schilddaken bekleed met zwarte pannen; extra benadrukt door ver overkragende houten kroonlijsten. Villa opgetrokken uit donkerrode baksteen met zwart gekleurde lintvoegen op hoge bruine bakstenen plint. Vensterrisalieten gemarkeerd door driezijdige erkeruitbouwen respectievelijk van één en twee bouwlagen. Deurportiek met verdiepte rondboogvormige voordeur onder laag afdakje met dakvenstertje. Daarachter traptravee uitwendig herkenbaar aan drie klimmende venstertjes in de rechterzijgevel. Speels karakter van gevelontwerp bewerkstelligd door oorspronkelijk kleurgebruik van dito schrijnwerk, namelijk oranjerood en bruin zoals voorgeschreven in het lastenboek. Achteraan lagere aanbouw onder rood pannen zadeldak dienstig als berging en badkamer.

Interieur. Oorspronkelijke indeling met aankleding in art-decostijl nog steeds aanwezig zoals onder meer binnendeuren, tegelvloeren, trapgang met gestucte wanden en trap met fraaie volle leuning en marmeren aanzettrede.

Mooi aangelegde tuin afgesloten door laag tweedelig ijzeren hekje, met achterin een houten tuinvolière die naar verluidt afkomstig zou zijn van een kloostertuin uit Lokeren. (Volgens bijkomende informatie werd deze volière bij de heraanleg van de tuin in 2008 afgebroken).

• BOONE L. 2005-2006: Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes, onuitgegeven document, Zele.