erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
83876
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83876

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis in empirestijl van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met rode pannen én met datumsteen "1822" in de voorgevel. Volgens kadastergegevens site teruggaand op een kleinere woning van brouwer Gillis Van den Bossche (vóór 1811); wellicht in 1822 herbouwd en vergroot tot huidig volume; in 1859 gekend als woning Dokter Hermans, later opgesplitst in beenhouwerij en apotheek. Woning sinds 1984 terug samengevoegd en gans de benedenverdieping ingericht als apotheek van de familie Janssens naar ontwerp van architect L. Cooreman.

Aanvankelijk bepleisterde lijstgevel (zie prentbriefkaarten), nu volledig gedecapeerd en opnieuw gevoegd. Voorgevel wel nog gemarkeerd door voor de bouwstijl kenmerkende rondboogvormige vensters op de bel-etage en kleinere rechthoekige vensters op de bovenverdieping. Horizontaal belijnd door een pui- en daklijst, doorlopende lekdrempels én dito imposten tussen de vensters op de bel-etage. Gevel beëindigd door houten kroonlijst op klossen. Pui grondig gerenoveerd, weliswaar met behoud van oorspronkelijke ritmering.

Interieur. Op de gelijkvloerse verdieping zijn er nog een aantal mooie interieurelementen, zoals onder meer een trappaal met slangenhoofd en een eskulaapteken in glasdeuren, die wellicht verwijzen naar de dokters- en apothekersfuncties. Voorts een landschapsschildering op een muur in de achterbouw.

  • BOONE L. 1998: Brouwers en brouwerijen in Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nummer 29, 131-132, 147.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/83876 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.