• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl tot de jaren 1910 bewoond door de bouwheer, textielfabrikant Gustavus J.B. Haegens, stichter van "La Zéloise". Na renovatie onder leiding van architect Jan Van Kerckhove (Zele) sinds 2007 ingericht als zaak voor binnenhuisinrichting. Volgens kadasterarchief als nieuwbouw opgetrokken in het derde kwart van de 19de eeuw (tussen 1846 en 1872). Mogelijks reeds afgebeeld op een lithokaart van 1873 van de hulpkerk (de Kapellemis), uitgegeven door de drukkerij C.T. Felt-De Jonge (Gent).

Ruim burgerhuis met dubbelhuisopstand, van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak heden met kunstleien ter vervanging van de oorspronkelijke pannen dakbedekking. Voor tijdsperiode kenmerkende gevelafwerking die volgens vergelijking met prentbriefkaarten bijna onveranderd is. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met lage plint. Horizontaal gemarkeerd door borstwering met spiegels tussen cordon- en puilijst; aflijnend hoofdgestel eveneens met spiegels tussen de uitgelengde modillons onder een gekorniste kroonlijst. Centraal licht uitspringend deurrisaliet. Rechts poorttravee met jongere poort. Rechthoekige vensters met mooie uitwendige rolluikkasten, op de bovenverdieping tevens gevat in een geriemde omlijsting met siersluitsteen. Rechthoekige voordeur in hardstenen omlijsting op neuten, aan weerskanten geflankeerd door ingewerkte schoenschrapers. Behouden verzorgd hout- en traliewerk met beglaasd bovenlicht. Voorts beide zijgevels en twee schouwen voorzien van steeds zeldzamer wordende beraping.

• BOONE L., Herkomst en bewoning van het herenhuis "Gustave Haegens", De Deckerstraat nummer 18, (onuitgegeven document), Zele, 2007.
  • DE VUYST M., Zele uit het verleden, Zele, 1986, p. 53.
  • DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 58.