Villa van sigarenfabrikant Geens

Beschrijving

Dieper gelegen en schuin ingeplante fabrikantenvilla gebouwd in opdracht van sigarenfabrikant Geens. Volgens bouwaanvraag ontworpen door architect Frans Van Severen (Dendermonde) in 1947. De bijhorende fabriek situeerde zich ten oosten van de woning achter de inmiddels gesloopte eclectische villa van kolenhandelaar Arsène Haegens – Verstraeten (van circa 1903 en volgens stijlkenmerken mogelijk een ontwerp van architect T. Présiaux (Lede)) . Heden rest enkel een bakstenen hekpijler die aanleunt tegen de voortuinafsluiting in breuksteen van de villa Geens. De sigarenfabriek werd achtereenvolgens omgevormd tot droogkuis "Retex N.V.", "Friswit N.V." en "Rentokil" dat naar verluidt nog uitbreidde op de terreinen van het voormalige textielbedrijf Coppieters ter hoogte van Rinkhout nummer 28.

Opmerkelijke woning in cottagestijl van twee bouwlagen en twee traveeën onder snijdende steile zadeldaken met leipannen. Contrasterend gebruik van bepleisterde gevelvlakken ten opzichte van bruine baksteen met benadrukte lintvoegen en een plint in breuksteen. Dubbelhuis met L-vormige plattegrond hoofdzakelijk bepaald door de uitspringende deurtravee die uitloopt in een decoratief uitgewerkte puntgeveltop met driehoekig erkertje én waarvan de rechterbenedenhoek opengewerkt werd tot een hoekportiek met bogen op een hardstenen hoekzuil. De eigentijdse dieperliggende rondboogvormige voordeur is voorzien van melkglas en een ijzeren deurlicht. Rechts, verdiepte venstertravee met overkragende erker in imitatievakwerk op brede houten consoles. Vooraan een aangelegd terras van plaveien en baksteen in ruitvorm. Ten westen deels vrijstaand wagenhuis uit dezelfde bouwperiode en eveneens in cottagestijl. Garage loodrecht ten opzichte van de straat ingeplant, onder een zadeldak met geajoureerde daklijst en geveltop in imitatievakwerk.