Architectenwoning De Brabander

Beschrijving

Architectenwoning De Brabander. Half vrijstaand burgerhuis met villa-allures ontworpen door en voor architect Robert De Brabander volgens bouwaanvraag van 1950. Opmerkelijk gebouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder een half schilddak (leipannen) met overstekende brede kroonlijst. Dubbelhuis opgetrokken in kwalitatieve en duurzame bouwmaterialen, namelijk donkere baksteen verrijkt met blauwe hardsteen (in plint, deur- en vensterposten, lekdrempels, sluitstenen en druiplijsten, fries en gevelsteen). Twee uitgewerkte zichtgevels, waarvan de bel-etage van de straatgevel verfraaid werd met een pseudo-erker met houten omlijsting. Gevelsteen met paardenkop verwijzend naar de hobby van de bouwheer en mogelijk ook naar de ouderlijke hoeve “Ruitershof” ter hoogte van nummer 66. Getoogde voordeur, onder luifel en met decoratief uitgewerkte schuine hardstenen deurposten, in zijgevel. Rechthoekige en boogvormige vensters met oorspronkelijk houtwerk.

• BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 232-233.