Café De Ronde Café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Ronde Café

Beschrijving

Deels vrijstaand café zogenaamd "De Ronde Café" met bijhorend woonhuis, volgens prentbriefkaarten voorheen ook gekend als "Café Bellevue". Ingeplant op een spievormig perceel, aanvankelijk aan de splitsing met de Kruisstraat, nu ter hoogte van de rotonde aan de Europalaan. Gebouwd in opdracht van Abel Van de Vijvere, volgens bouwaanvraag van 1935 naar ontwerp van architect Adolf Keppens (Zele). Zeer beeldbepalend hoekhuis dat door zijn afgeronde hoekpartij, uitgewerkt met gekoppelde vensters, de gevelrij markeert. Het café annex woonhuis, van twee bouwlagen en vijf traveeën + een afgeronde hoektravee onder een zadel- en tentdak (kunstleien), is opgetrokken uit deels witgeschilderde gele baksteen. Oorspronkelijk uitzicht inmiddels gewijzigd door nieuw houtwerk, met uitzondering van de schuiframen op de begane grond in het linkse zijrisaliet van het woonhuis, en de verwijdering van het dakvenster in de deurtravee (confer prentbriefkaart).

• BOONE L., Zeelse “aannemers-ontwerpers”, ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 264.