Matrassenfabriek Star

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Matrassenfabriek Star

Beschrijving

Matrassenfabriek zogenaamd "Star", in relatie tot gelijknamig winkelhuis en fabriek van Desiré De Mets opgericht in de jaren 1920. Groot industrieel complex met L-vormig grondplan in binnenblok geschikt rond een verharde parking. Vier bouwlagen tellende bakstenen volumes met platte daken, opgetrokken in verschillende fasen in de loop van de 20ste eeuw. Aan de straat afgesloten door drie traveeën breed gebouw met bruin en geel-beige baksteenparement. Verticaal geleed door lisenen en horizontaal door gevelbrede betonnen liggende vensterregisters op de verdiepingen en drie groengeschilderde hoge poorten op de begane grond. Linker zijrisaliet met reclamepaneel "STA(R)". Achterliggende gebouwen met typische rechthoekige en vierkante vensters voorzien van ijzeren kleinhouten; vier bouwlagen, waarvan de twee bovenverdiepingen later werden toegevoegd.

Het reclamepaneel 'STAR' aan de straatzijde is intussen verdwenen.