Villa Ryckaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ryckaert

Beschrijving

Voormalig buitengoed van de familie Ryckaert uit Vorst, heden woning met omringende tuin zogenaamd "Villa Ryckaert". Dubbelhuis in eclectische stijl opgericht in 1909 volgens ontwerp van architect Ferdinand Dermond (Antwerpen). L-vormige bouw van twee verdiepingen en vier traveeën onder een snijdend pannen zadel- en schilddak met dakvensters en -kapellen. Voor bouwstijl kenmerkende opbouw met verhoogde begane grond en markerend uitspringend rechter zijrisaliet eindigend in een verhoogde puntgevel met ijzeren bekroning. Aanpalende terugwijkende inkompartij aan een bordes van vier treden en een klein terras met ijzeren leuning. Voorts, eveneens traditionele toepassing van baksteen metselwerk afgewisseld met natuurstenen platte banden. Houtwerk in de getoogde muuropeningen deels vernieuwd.

Losstaande woning links in de voortuin, volgens bouwaanvraag en kadaster daterend uit 1954 (nummer 106A).

• BOONE L. 2005-2006 (en aanvullingen 2008): Architectuurinventaris Zele. Overzicht architectuur in Zele, hoofdzakelijk 1900-1960 aangevuld met opmerkelijke realisaties uit andere periodes, onuitgegeven document, Zele.