Hoeve en rest van brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en rest van brouwerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve en rest van voormalige brouwerij Van Driessche. Gebouwd op oude en grotere hoevesite, volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, alwaar in 1812 een brouwerij werd opgericht. Huidige woning door brouwer Pieter-Jan Van Driessche in 1815 opgetrokken (zie jaartal in tussendorpel van de voordeur verwijzend naar de bouwperiode). Brouwerij in 1880 gestopt en omgevormd tot hoevegebouw, in 1885 gedeeltelijk ontmanteld en vervolgens verkocht en gronden verkaveld. Heden rest enkel het diep achterin gelegen verankerde éénlaagse boerenhuis met witgeschilderde gevels op een lage gepikte plint. Aanvankelijk telde het boerenhuis zeven traveeën, maar de twee rechtertraveeën werden afgesplitst en samengevoegd bij het lagere rechts aanpalend boerenhuis (nummer 150) dat door aanpassingen met nieuw parement zijn oorspronkelijk uitzicht verloor. De voorgevel wordt gemarkeerd door een puntvormig dakvenster, voorheen laadluik met klein fronton, boven de voordeur met getralied bovenlicht. De hoge rechthoekige vensters met tralies zijn gevat in een hardstenen omlijsting met luikduimen. Het schrijnwerk is vernieuwd. De linker zijpuntgeveltop is beraapt. Een jongere open veranda is tegen de achtergevel aangebouwd.

Interieur. Twee kamers diep boerenhuis. Behouden indeling waarbij de voordeur rechtstreeks toegang verschaft tot de vroegere beste kamer. Bewaarde samengestelde balkenlaag en Vlaamse schouw.

Bijhorende voormalige bakstenen schuur en stal met schietankers en uitgewerkte daklijst.

• BOONE L., Brouwers en brouwerijen in Zele, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 180-181).
  • COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2delen, Zele, 2000.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena