Sint-Godelievekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Godelievekapel

Beschrijving

De aan de straat gelegen kapel werd in 1914 door H. Schelfhout opgericht ter ere van de Heilige Godelieve als dankbetuiging voor de genezing van een oogziekte. Links onderaan in de plint van de voorgevel is een herdenkingsopschrift gebeiteld: "Geschonken door Mejuffer H. Schelfhout/ Brussel 1914". Gerenoveerd in 1992 door de familie Lerno, de huidige eigenaars.

Rechthoekige bakstenen kapel met vlakke koorsluiting onder zadeldak met golfplaten. Deels arduinen en deels gecementeerde plint. Voorgevel met parement van wit geglazuurde baksteen met lichtblauwe accenten voor lijsten, kruisjes en boogomlijstingen. Kapel van twee traveeën geritmeerd door versneden steunberen met twee versnijdingen en een afgeschuinde hardstenen dekplaat. Puntgevel gemarkeerd door spitsboogvormige travee-nis met deur en bekronend beeldnisje. Spitsboogvormige deuropening met rechthoekige deur en bovenveld met geschilderd opschrift "H. Godelieve bid voor ons". Het deurpaneel is onderaan versierd met briefpanelen, het opengewerkte bovendeel heeft sierlijk gekruld smeedijzerwerk. De beide bakstenen pilasters die de deuropening flankeren zijn versierd met blauwe kruismotiefjes. Boven de deuropening, spitsboogvormige nis waarin een beeldje van Heilige Godelieve. Puntgeveltop rustend op twee hardstenen schouderstukken. In zijgevels twee tweelichten.

Interieur. Houten spitsbooggewelf. Vloertegeltapijt met ruitvormig patroon en gestileerde bloemmotieven en bijpassende boord. Lambrisering van witte en licht blauwe bloktegels afgeboord met blauwe lijsttegel. Houten altaar met marmerschildering en antependium beschilderd met stralenkrans rond de letters H G (Heilige Godelieve). Voor het altaar bevindt zich een houten balustrade. Aan de koorwand bevinden zich drie gepolychromeerde heiligenbeelden van de Heilige Aldegondis, de Heilige Godelieve en de Heilige Helena, geplaatst op een sierlijk uitgewerkte sokkel. Boven elk beeld is er een tekst geschilderd binnen een banderol: "Heilige Aldegondis Bid voor ons", "In u Heilige Godelieve Stel ik voortaan mijn volle betrouwen" en "Heilige Helena Bid voor ons". Voor het altaar, beeld van het Heilig Hart van Jezus.

• SMET C., Zele-Heikant ons parochie, Zele, 1985, p. 80.
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Zele, Brussel, 1980, p. 29.