Villa Rafkens Nest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Rafkens Nest

Beschrijving

Villa gebouwd in 1951 als eigen woning voor en door architect Willy Dangrau (De Panne), sinds 1973 genoemd naar de huidige eigenaars "Rafkens Nest". Achterin gelegen villa met aangebouwde garage, bereikbaar via een oprit met breuksteen en afgesloten door een ijzeren toegangshek aan verjongende bakstenen hekpijlers. Typische jaren 1950 woning in "Vlaamse stijl". Rode baksteenbouw met verwerking van imitatienatuursteen (in de deuromlijsting), kruisvormig siersmeedwerk (voor venstertralies, lantaarn en hekwerk) en breuksteen (voor plint, oprit, terras en vijveraanleg). Snijdende steile leipannen zadeldaken. Voor- en achtergevel met hoger oplopend vensterrisaliet, waarvan de puntgeveltop aan de straatzijde decoratief uitgewerkt werd. IJzeren raamwerk in de vensters. Behouden inrichting en indeling, met ruime centrale traphal en L-vormige living.