Kapel Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenen

Beschrijving

De kapel werd gebouwd in 1750, gelijktijdig met een nieuwe sluis in het Scheldebroek. De grond waarop de kapel gebouwd werd, was geschonken door Gustaaf de Beule. Na de verwoestingen tijdens de Franse bezetting werd de kapel in 1866 door de bewoners terug opgebouwd. Hierbij werd gebruik gemaakt van de vroegere funderingen. De kapel werd in 2003 gerenoveerd en door het lokale buurtcomité voorzien van een vrijstaand paneel met historische informatie.

Op straathoek schuin ingeplante neogotische bakstenen kapel met halfronde koorsluiting afgedekt door zadeldak met grijze pannen, voorzien van een dakruiter met naaldspits. Voorpuntgevel gevat tussen hoekpilasters met topstuk uitstekend boven de dakrand. Boven de spitsboogvormige deuropening is er een klein spitsboogvormig beeldnisje waarin een wit beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind staat. De geveltop, afgelijnd met een overhoekse muizentand, bevat een jaartalsteen met 1866. Zijgevels, eveneens met hoekpilasters en muizentand, voorzien van een spitsboogvormige venster met ijzeren roedeverdeling en een vierpas en spitsbogen.

Interieur. Halfronde apsis van de kapel afgesloten door een houten dubbele deur met tralies, ervoor twee houten blauw geschilderde knielbanken. Gemetst altaar met marmerschildering en geschilderde voorstelling van het Heilig Hart, beeld van Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenen in stralenkrans. Voorts nog beelden van Heilige Barbara en Heilige Rochus en twee stolpen met kunstbloemen. Voor het altaar, twee beelden van geknielde engelenfiguren.

• MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 43-44.
  • V.D.S. (Van Der Straeten), Parochie St.-Jozef door de eeuwen heen Huivelde – Hansevelde – Mespeleir, s.l., 1982, p. 15.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena