• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met L-vormig geschikte losse bestanddelen, volgens historisch kaartmateriaal teruggaand op een minstens tot het derde kwart van de 18de eeuw opklimmende kleinschalige landbouwsite.

Achterin gelegen zuidelijk georiënteerd boerenhuis, door begroeiing en stalvleugel aan de straat aan het gezichtsveld onttrokken. Haaks op de straat ingeplant en in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, gemoderniseerd tijdens het interbellum. Vrij authentiek verankerd boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder een zadeldak met cementpannen en slechts één kamer diep. In de loop van de 20ste eeuw aangebouwde bakoven achteraan gesloopt en vervangen door lage aanbouw. Geel geschilderde gecementeerde voorgevel met schijnvoegen op een dito bruin geschilderde lage plint. Drie rechthoekige vensters, waarvan twee getralied, aan rode tegeldorpels; jongere luiken toegevoegd. Korfbogige voordeur met bruingeschilderde omlijsting.

Interieur met traditionele 18de-eeuwse indeling en interieurelementen met een aantal wijzigingen uit het begin van de 20ste eeuw (cementtegelvloeren, deels beplakte zoldering). Centrale gang aan weerszij geflankeerd door een kamer. Rechts, een kamer met houten opkamerhokje boven keldergewelf in de rechter achterhoek. Links, twee achter elkaar liggende kamers van elkaar gescheiden door een dubbele Vlaamse haard verfraaid met blauwe tegels met onder meer landschapstaferelen. Samengestelde balklaag met moerbalken met geprofileerde uiteinden.

Schuur- en stalvleugel, parallel aan de straat, volgens mondelinge overlevering na brand in 1929 herbouwd. Hermetste linker zijpuntgevel met beeldnis.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena