• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met U-vormig geschikte losse bestanddelen. Achterin gelegen boerenhuis gedateerd 1717 in nieuwe jaarankers boven voordeur. In de literatuur melding van diverse bouwjaren circa 1700, 1710-1720, 1717 en 1762. Volgens historisch kaartmateriaal landbouwsite met gelijkende aanleg zeker opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw. Site eind jaren 1990 grondig gerenoveerd.

Boerenhuis, aanvankelijk een langgerekt gebouw, in het tweede kwart van de 19de eeuw met een T-vormige en heden met een L-vormige plattegrond. Eén bouwlaag en zes traveeën onder een terug aangebracht en iets verder overstekend links afgewolfd rieten dak. Gevels voorheen gepleisterd op een gepikte plint. Heden gedecapeerd en hervoegd. Oorspronkelijke ritmering en gevelopeningen behouden. Getraliede zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn gevat in dito omlijstingen met negblokken. Luikduimen aan de benedenvensters. Korfboogvormige voordeur, eveneens met natuurstenen omlijsting met siersluitsteen en druiplijstje onder een getralied oculus, hoger oplopend in een tuitvormig dakvenster.

Voormalige dwarsschuur van zeven traveeën parallel aan de straat, voormalige stal van acht traveeën haaks op de straat. Beide verankerde bakstenen bedrijfsgebouwen onder pannen zadeldaken met geknikte dakoverstek opgetrokken circa 1874 (zie kadasterarchief) op de plaats van oudere gebouwen. Binnenerf inmiddels deels gekasseid en omgevormd tot voortuin, aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2delen, Zele, 2000.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 175.
  • QUINTYN E., Zele in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972.
  • QUINTYN E., 100 jaar Kloddezakken in woord en beeld. Zele in de 20ste eeuw, Zele, 2002, p. 193-194.