Calvarieberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Calvarieberg

Beschrijving

Calvarie in de wijk Zele-Dijk, ingeplant aan straatsplitsing op een gekasseid perceel omzoomd door halfboogvormig geplaatste dennenboompjes. Tot voor 1798 zou volgens de overlevering op de viersprong een eenvoudige veldkapel gestaan hebben. Ze werd door de Sansculotten vernietigd. Nadien, volgens historisch topografisch kaartmateriaal zeker voor 1869, richtte men er een calvarieberg op met levensgrote houten beelden van de Heilige Maagd en de Heilige Johannes. In 1881 werden de houten beelden vervangen door gietijzeren beelden op een rotspartij. Het houten Christusbeeld werd vervolgens overgebracht naar de Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel op Avermaat (tussen nummer 112 en 114), die in 1966 echter herbouwd werd. Het beeld is er niet meer ter plaatse. In december 2000 werden de beelden van Johannes en Maria gestolen. Enkel het gekruisigde Christusbeeld bleef bewaard. In 2005 werden twee gelijkaardige ijzeren beelden aangekocht ter vervanging van de gestolen beelden. Bij de terugplaatsing werd de bergconstructie hersteld door de Technische dienst van de gemeente en de beeldengroep herschilderd door Roger De Wilde.

Berg vervaardigd van kasseien en voorzien van twee lantaarns en beplanting, voorafgegaan door een kleine bidbank. Bovenop kruis met ijzeren beeld van gekruisigde Christus, aan weerszij geflankeerd door toegevoegde ijzeren kruisen van Onze-Lieve-Vrouw (links) en Heilige Johannes (rechts).

• BOONE L., COENE F., Geslaagde restauraties 2006, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek nr. 37, 2006, p. 34).
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 44-45.