Café De Lantaarn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Lantaarn

Beschrijving

Breedhuis op de straathoek, zogenaamd café "De Lantaarn", uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Volgens kadasterarchief gebouwd in 1877 en in 1897 met de straatvleugel links achteraan parallel aan de Bunderstraat vergroot. Gemoderniseerd in de loop van de 20ste eeuw. Volgens historisch kaartmateriaal uit 1775 teruggaand op een oude herbergsite genaamd "den Kleijnen Hogaert".

Burgerhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder kunstleien zadeldak met U-vormige plattegrond. Bakstenen parement op vernieuwde hardstenen plint. Getoogde voordeur in de derde travee rechts gevat in een hardstenen omlijsting met kwart bolprofiel op neuten. Getoogde vensters waarvan er twee op de bovenverdieping blind zijn uitgewerkt én twee aan de gelagzaal op de begane grond rechthoekig verbouwd. Voorts haast blinde linker zijgevel. Achteraan twee haaks geplaatste aanbouwen.

• BOONE L., COENE F., COUCKE A., Een huis op de Zandberg. Geschiedenis van een huis en zijn bewoners, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 32, 2001, p. 49-50.
  • COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2delen, Zele, 2000.