Oorlogsmonument ontworpen door Aloïs De Beule

Monument voor de oorlogsslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog op een ovaal perk.

Oorlogsmonument in 1923 opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, vervaardigd door de in Zele geboren beeldhouwer Aloïs De Beule en feestelijk onthuld op 15 juli 1923. Aanvankelijk ingeplant op een perkje met een ijzeren perkomheining, een gestileerde driedelige granieten sokkel met aan de voorzijde het opschrift "AAN ONZE HELDEN/ 1914/ 1918". Centraal een levensgroot bronzen beeld van de vredesmaagd met lauwerkrans en het zwaard der overwinning in de linkerhand; een olijftak, symbool van de vrede, in de rechterhand. Er onder het gemeentewapen en een bronzen reliëf met de voorstelling van de gemeente Zele, aan weerszij geflankeerd door marmeren panelen met de namen van gesneuvelde soldaten. Aan het voetstuk een fraai figuratief bronzen beeld van een stervende soldaat. Achterzijde met opschrift "AAN ONZE/ MARTELAREN" boven de namenlijsten van burgerlijke slachtoffers (gefusilleerden en opgeëisten). Centraal een bronzen reliëf dat de zware arbeid en het lijden van de opgeëisten symboliseert; onderaan gesigneerd "A.D.Beule".

In 1948 monument zijwaarts vergroot door de toevoeging van twee lagere afgeschuinde granieten sokkels, vormelijk aansluitend bij het bestaande monument. Aan weerszij twee arduinen panelen met de namen van burgerlijke en militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met op de hoek een bronzen gestrikte lauwerkrans. Onthuld op 21 juli 1948.

• QUINTYN E., Zele tijdens de Grote Oorlog, Zele, 1987, p. 330-343.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena