Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Parochiekerk Sint-Joris (ID: 84068)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Moderne kerk, gebouwd in 1958-1961 door I. Lavigne, aanleunend bij de religieuze architectuur van het interbellum. De plattegrond beschrijft een driebeukige kerk met brede middenbeuk en smalle zijbeuken, een transept van een travee, en een koor van een travee met vlakke sluiting, een portaal tegen de voorgevel en een vrijstaande, vierkante toren, rechts van het schip; sacristie aangebouwd tegen de achtergevel van het koor. Bakstenen gebouw op een breukstenen plint. Zadeldaken (leien); tentdak (leien) voor de toren. Spitsbogige muuropeningen: drielichten en in hardstenen omlijsting opgenomen portaal.

Interieur: overdekking door middel van een bepleisterd spitstongewelf op bakstenen gordelbogen. Bakstenen spitsboogarcade tussen midden- en zijbeuken.

  • GEUKENS, B. 1977: Fotorepertorium van het meublilair van de Belgische Bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Borgloon, Brussel-Sint-Truiden, 16.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Parochiekerk Sint-Joris. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84068 op .