Hovernierswoning van het Geel kasteeltje

Beschrijving

Voormalige hovenierswoning van het zogenaamde "Geel kasteeltje". Volgens bouwaanvraag van 1929 naar ontwerp van architect Hubert De Maen (Lokeren) gebouwd in opdracht van Achilles De Smedt. Naar materiaalgebruik en bouwstijl duidelijk een aanhorigheid van de vroegere brouwerswoning grenzend aan de omringende tuin en gelijktijdig geplaatste tuinafsluiting. Eclectisch enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder een pannen zadeldak. Opgevat als een half open bebouwing waarvan de rechter zijpuntgevel, die uitgeeft op de tuin van het Geel Kasteeltje, uitermate verzorgd is uitgewerkt met schouderstukken, getrapte top en overhoekse pinakel. Zeer kleurrijk gebouw door het afwisselend gebruik van gele baksteen met decoratieve hardstenen elementen (zoals platte banden, consoles en boogstenen) op een breukstenen plint met sokkel. Speels karakter van ontwerp versterkt door de toepassing van zowel rechthoekige muuropeningen op de begane grond als boogvormige op de bovenverdieping. Tot slot deels bewaard schrijnwerk.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena