• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Groot burgerhuis met stijlvolle neoclassicistische lijstgevel. Naar verluidt voormalige woning Nelis, later dokterswoning Geldof en gebouwd circa 1879 (zie jaartal op gebint volgens mondelinge bron).

Ruim dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met links aanpalend poortgebouw. Uitspringend centraal deurrisaliet met brede dubbele deur met bovenlicht gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten. Woning volledig onderkelderd, waarvan twee keldergaten nog met sierlijk ijzerwerk. Bepleisterde voorgevel op een hardstenen plint voorzien van een karakteristieke neoclassicistische afwerking: pui met horizontale banden, bovenbouw met vlakke bepleistering; belijnende borstwering en hoofdgestel met markerende spiegels; rechthoekige vensteropeningen op de bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen met siersluitsteen, op de begane grond met rolluikkasten. Overstekende gekorniste kroonlijst op tandlijst en decoratief uitgewerkte uitgelengde modillons ter vervollediging van het gevelontwerp. Voorts bakstenen zijpuntgevels met rondboogvormige zoldervensters. Interieur naar verluidt aangepast.

• DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 41.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena