Gemeentelijke openbare bibliotheek Zele en dienstencentrum

Beschrijving

Gemeentelijke openbare bibliotheek van Zele gebouwd in 1996 door architect Jan Strynckx (Zele) met achterliggend dienstencentrum uit begin jaren 1990. Ingeplant op de site van de brouwerij "De Croon" van Joseph Temmerman, opgericht in 1903-1904 en inactief sinds 1923, vanaf 1941 ingericht als gemeentelijk slachthuis.

Bibliotheekgebouw aan de straat opgevat als een vrijstaand achthoekig gebouw onder een plat dak. Hedendaagse realisatie met opengewerkte gevels en omlopend hoofdgestel voorzien van grote glaspartijen. Betonnen dragende structuren bekleed met lichtkleurige oranje-rode baksteen. Afgeschuinde steunberen ter hoogte van de deurrisalieten.

Ten noordwesten aan parking, multifunctioneel L-vormig gebouwencomplex, bestemd als dienstencentrum voor meerdere culturele organisaties waaronder het museum Zeels Erfgoed en het documentatiecentrum van de Heem- en Oudheidkundige Kring van Zele. Langsbouw van twee bouwlagen onder plat dak, met licht overkragende bovenbouw met halfronde erker. Afgesloten beglaasde gaanderij ter hoogte van de pui. Op regelmatige afstand geplaatste horizontaliserende vensterregisters voorzien van getint glas. Lichtgrijs getint metselwerk met zwarte banden.

• BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 211-213.