• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis naar ontwerp van 1914 van landmeter Jan Van Goethem (Zele) in opdracht van de Lokerse stro- en vlaskoopman J. F. Van Wesepoel, uitgevoerd door aannemer Emiel De Brauwer. Enkelhuis met eerder traditionele opbouw van drie traveeën, twee bouwlagen, pannen zadeldak en typisch licht uitspringend deurrisaliet, met beeldbepalende eclectische gevelafwerking die stilistisch aansluit bij het aanpalende pand. Decoratief gevelparement van gele baksteen verlevendigd door lichtblauw geglazuurde baksteen in banden, boogstenen en tandlijstje, op een hoge hardstenen plint. Blauwe kleurstelling hernomen in de tegeltableaus met floraal motief in reliëf ter hoogte van de borstwering. Getoogde deur en vensters met hardstenen diamantkopvormige sluitsteen en hoekblokken. Vernieuwd schrijnwerk.

• BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 218).
  • DE WILDE I., Kleurrijk Zele, programma open monumentendag 1996 "Zorg en zin voor kleur", Zele, 1996.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena