erfgoedobject

Maalderij Laureys

bouwkundig element
ID
84108
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84108

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij Laureys
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij Laureys
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Maaldershuis met mechanische maalderij Laureys, gebouwd in de jaren 1940 naar ontwerp van architect Adolf Keppens (Zele) en naar verluidt in bedrijf gebleven tot in 2000.
Ingeplant op de site van de vroegere "Heikant- of Laureysmolen", een houten korenwindmolen die vóór 1774 was gebouwd en in 1929 werd afgebroken. De molenberg van de houten windmolen op de straathoek werd afgevoerd. Een molensteen werd in de tuin bewaard als herinnering en aanduiding van de vroegere molenstandplaats. Ernaast staande mechanische maalderij in 1942 vervangen door nieuw bakstenen maalderijgebouw met plat dak. Overblijvend deel van de technische installatie in 2003 verkocht aan eigenaar van de "Grote Napoleon"-molen te Hamme en wachtend op overbrenging. Omvat een bloemmolen "Midget" nieuw geplaatst in 1956 in de linker helft van het gebouw. In de rechterhelft van het gebouw: één overblijvend steenkoppel van de aanvankelijke twee op houten steenbed met metalen aandrijving voorzien van houten raderen en met bijhorende houten galg. Rechts aanpalende lagere aanbouw met aandrijfmotor van de maalderij bouwjaar 1928, door het machineconstructiebedrijf Carels te Gent. Drie Lister (England) motoren voor malen van dierenvoeding.

  • Algemeen Rijksarchief Brussel, JANSSENS, Kaarten en Plattegronden in handschrift, Tweede reeks, 1997, (Toegangen in beperkte oplage – 459), nummer 252 (microfilm 3187).
  • COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.
  • COENE F., De "Rosseelsmolen" is niet meer!, (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 31, 2000, p. 106, 123-127).
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster, Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen 1960, derde band, XIV, Gent, 1962, 180.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maalderij Laureys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84108 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.