Herberg Den Anker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Anker

Beschrijving

Op straathoek ingeplante voormalige herberg "Den Anker", nu taverne – restaurant "Den Anker". Volgens historisch kaartmateriaal site van herberg "Den Anker" minstens opklimmend tot 1775 en eigendom van de Abdij van Baudelo, maar mogelijk nog ouder. Terrein en gebouwen na 1802 eigendom van de Opwijkse kolenhandelaar Jan-Baptist De Smedt en vervolgens behorende tot het patrimonium van de door Jan-Baptist De Smedt in 1835 opgerichte firma "Charles-Louis De Smedt & Cie", waarvan de hoofdzetel in "Den Anker" gevestigd was. Het aanpalende pakhuis behoorde ook tot de infrastructuur en werd gebruikt als opslagplaats voor tal van materialen.

Het huidige gebouw is volgens de neoclassicistische stijlkenmerken in de eerste helft van de 19de eeuw opgetrokken (zie primitief plan vóór 1832), wellicht ter vervanging van een oudere constructie. Hoekpand opgevat als een burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Dubbelhuis centraal gemarkeerd door een omlijste voordeur met erboven een nieuwe gevelsteen met het ankersymbool en opschrift "Den Anker/ 1740" volgens historisch fotomateriaal op de plaats van een uithangbord met geglazuurde tegeltjes. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien; vernieuwd schrijnwerk.

Gebouw recent grondig gerenoveerd, waarbij onder meer de gestucte fries in het hoofdgestel werd gedecapeerd, de houten kroonlijst verwijderd en de zijpuntgevel opengewerkt.

• COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2delen, Zele, 2000.
  • COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 1 (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 14, 1983, p. 86-88).
  • COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 2 (Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 15, 1984, p. 46-47).

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena