Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Beschrijving

De neogotische kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes werd in 1875 gebouwd door Theodoor en Franciscus Blancquaert ter nagedachtenis van hun oom Pieter Joannes Everaert, burgemeester van Zele van 1836 tot 1849, zie gedenksteen in de kapel, en bewoner van de Dokter Armand Rubbensstraat nummer 34.

Wat achterin gelegen en schuin geplaatste grote kapel, voorafgegaan door een gekasseid voorplein afgebakend met vier stoeppalen verbonden door een ijzeren ketting. Ingeplant op een spievormig perceel dat heden volledig ingesloten is door de schoolgebouwen van het Pius X-instituut in de Kapellestraat en de Rotstraat.

De bakstenen kapel heeft centraal een verdiept spitsboogvormig muurveld dat geflankeerd wordt door twee bakstenen hoeklisenen met lijstkapiteel. Kapeltoegang via spitsboogvormige beglaasde houten deur, gevat in een bakstenen omlijsting. De puntgevel wordt bekroond door een klein veelhoekig torentje met ijzeren kruis. Oorspronkelijk met de ommegangstaties van een kruisweg aan de zijgevels, verwijderd bij de verbouwing van de omheining. Gerenoveerd in 2007.

Interieur

Rechthoekige ruimte overkluisd door een blauw geschilderd tongewelf met goudkleurige sterren. Tegen de gehele koorwand een opmerkelijke grote imitatierots in cementrustiek met een gepolychromeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in een uitgespaarde nis. Boven de grotwand een geschilderde banderol met opschrift : "1875 O Maria Onbevlekt Ontvangen Bid Voor Ons 1950". Onderaan een herinneringssteen met opschrift "D.O.M. nagedachtenis van onze duurbaren oom P.J. Everaert 1875 RIP". IJzeren altaartafeltje met bloemen.

In de zijmuren, vier gebrandschilderde ramen met de patronen van de oprichters van de kapel, met name de Heilige Petrus, Heilige Christina, Heilige Theodoor en Heilige Juliaan. De omlijsting van de vensteropeningen zijn geschilderd in een veelkleurige marmerimitatie. De wanden hebben onderaan een houten lambrisering die versierd is met briefpanelen en afgelijnd door een geprofileerde kroonlijst met een marmerimitatie. Boven de deur, een geschilderd Mariamonogram. Tot slot nieuwe stenen vloer; achttal houten stoelen.

• BOONE L., Herkomst en bewoning "Huis Everaert" (ex-notariswoning Cool), Dr. Armand Rubbensstraat 34 Zele, (onuitgegeven document), Zele, 2008.
  • DE VUYST M., Zele uit het verleden, Zele, 1986, p. 63.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 277.
  • QUINTYN E., De fifties (deel 1), in Heem- en Oudheidkundige Kring van Zele, Jaarboek Nr. 20, 1989, p. 66.
  • WILLEMS A., Een krans van parels. Enkele wijkkapelletjes in Zele, Zele, 1992, p. 10-11.