Parochiale bewaarschool wijk Durmen

Beschrijving

Parochiale bewaarschool wijk Durmen, ingeplant op straathoek tegenover de Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel.

Aanvankelijke bewaarschool van de wijk en parochie Durmen door kanunnik Adolf-Bernard Van der Moeren ingericht in 1873 in een door hem verworven hoeve. Voormalige boerderij nog datzelfde jaar vervangen door een nieuw schoolgebouw met twee klassen. Werken uitgevoerd door aannemer Bert Campens (Gent). Later uitgebreid met klas voor lager onderwijs. In 1898 school overgenomen door de congregatie van de zusters van Barmhartigheid van Ronse en uitgebreid met een tweede klas voor de lagere school, stilistisch aansluitend bij het bestaande gebouw. Voor de Eerste Wereldoorlog verdere uitbreiding van en wijziging van de gebouwen: in 1901 bouw van kloosterwoning voor de zusters, in 1905 toevoeging van twee klaslokalen én in 1907-1908 werken aan nutsvoorzieningen. In de jaren 1970 afbraak van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot van 1875 op de speelplaats. De congregatie van de zusters van Barmhartigheid van Ronse verlieten de school in 1983 en schonken de gebouwen (klooster en school) in 1989 aan de VZW Parochiale Werken Zele. Vervolgens herstellingswerken in 1992/1993, 1995 en renovatie en verbouwing tot particulier woonhuis van het vroegere klooster.

Schoolgebouwen en voormalig klooster geschikt rond vierkante verharde speelplaats. Eénlaagse baksteenbouw deels onder pannen schilddaken. Hoofdvleugel, met oudste gedeelte vooraan links, in neogotische stijl parallel aan de straat (Durmen). Voorgevel van negen traveeën geleed door lisenen en per drie gekoppelde rondboogvormige vensters onder doorlopende druiplijstjes. Geveleinde gemarkeerd door aflijnende overhoeks geplaatste muizentand en dropmotief. In tweede travee fraaie verdiepte beeldnis met beeld van zegenende gevleugelde engel met kind onder een gevelsteen met opschrift "Bewaarschool". Kleine rondboogvormige poort in de zesde travee. Achtergevel voorzien van dezelfde indeling en ritmering, maar met grote rechthoekige vensters in plaats van kleine rondbogige. Dito voor de kopgevel tegenover de Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel.

Laag gebouw, parallel aan de Schoolstraat en rechts van de speelplaatstoegang, met volledig blinde straatgevel gemarkeerd door lisenen en baksteenfries in rode en zwart gesinterde baksteen. Jongere schoolgebouwen ten noorden en oosten van de speelplaats.

• VAN UYTFANGHE M., Zele en zijn prominenten : Kanunnik Prof. Dr. Adolf-Bernard Van der Moeren, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 5, 1973-1974, p. 47-88.
  • VAN UYTFANGHE M., De jubileumviering in Durmen (17.09.1988), in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 19, 1988, p. 61-80.
  • VAN UYTFANGHE M., Kroniek van Durmen (1989-2001), in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 32, 2001, p. 173-174.