• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Groot vrijstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansardedak, nabij de straatbocht met het Koningin Astridplein. Daterend van 1925 en in opdracht van houthandelaar Leonard Walrave opgericht naar ontwerp van architect Frans Van Peteghem (Lokeren). Beeldbepalende woning gerealiseerd in een eclectische stijl met verwerking van art-deco-elementen. Opgevat als een enkelhuis met een souterrain, bel-etage en poort, waarvan de onderbouw gemarkeerd wordt door de ritmerende rondboogvormige bovenlichten van de deur, poort en venster. Contrasterende strakkere bovenbouw met spaarvelden, baksteenfries én getoogde vensters onder een ver overstekende houten kroonlijst op modillons en consoles.

Parement van rode baksteen verlevendigd door de verwerking van bruin geglazuurde baksteen (voor banden en ontlastingsbogen) en blauwe hardsteen (voor sokkel, keldervenster met tralies, hoekblokken, tussendorpels, lekdrempels én druiplijsten). Authentieke hoge dubbele inkomdeur in eclectische stijl met getraliede deurlichten, sierlijk uitgewerkte deurkrukken en fraai houtsnijwerk. Eveneens oorspronkelijke poort rechts. Tot slot, twee blinde zijgevels.

• BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 275.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena