Brouwerij Rodrigues

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Rodrigues

Beschrijving

Bedrijfsgebouw, rest van de vroegere brouwerij "Rodrigues" opgericht circa 1900 door Jozef Rodrigues. Hij was de zoon van Theodore Rodrigues en Emilie Meeus uitbaters van de brouwerij in de Langemuntstraat nummer 12 en van een wijnhandel in een bijgebouw bij hun woonplaats in het "Schaliënhuys". Jozef Rodrigues werkte eerst mee in de brouwerij van zijn vader die hij herdoopte in brouwerij "De Witte Leeuw" vooraleer hij circa 1900 een eigen bedrijf opstartte in de Tuitenstraat. Ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog werd de installatie reeds in 1916 ontmanteld en het bedrijf stopgezet in 1921. Heden zijn de gebouwen in gebruik als wijnhandel van de firma "Rodrigues – Wijnen BVBA" die door dezelfde familie circa 1872 in het "Schaliënhuys" was opgericht.

Bakstenen bedrijfsgebouw van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Aan de straatzijde haast blinde gevel door het dichten van de kleine getoogde vensters, met links een brede houten poort. Vrijstaande rechter zijgevel met ruitvormige industriële ankers met bouten. Erfgevel aan binnenkoer met kenmerkende trap naar de verhoogde begane grond; laadluik. Troggewelfde kelders herbestemd als opslagplaats voor wijnen.

• Mondelinge gegevens verstrekt door Dhr. De Geest.
  • BOONE L., Brouwers en Brouwerijen in Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 29, 1998, p. 153-159, 209-210.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena