Directeurswoning N.V. Zeelsche Weverij

Beschrijving

Half vrijstaand villaatje aan het einde van de doodlopende straat. Volgens bouwaanvraag gebouwd in 1927 als directeurswoning van de N.V. Zeelsche Weverij naar ontwerp van architect Adolf Keppens (Zele) en behorende tot één van zijn eerste realisaties. Oorspronkelijk totaalproject met bijhorende burelen en fabriek, bestaande uit vier kappen van 80 meter voor een twintigtal getouwen. Bij bedrijfssluiting in 1957, waren de industriële gebouwen uitgebreid tot vijftien kappen met ongeveer 120 getouwen. Heden zijn de gebouwen herbestemd door de firma Van Hassels, kledinggroothandel.

Charmant villaatje van één bouwlaag onder pannen mansardedak. Baksteenbouw met decoratief metselwerk in kruisverband. Opengewerkte hoekportiek in hoger oplopende afgeknotte puntgeveltop. Verdiepte voordeur met art-decogetint houtwerk verfraaid met glas-in-loodbovenlicht. Driezijdig pseudo-erkervenster met vernieuwd schrijnwerk.

• BOONE L., Zeelse "aannemers-ontwerpers", ontwerpers van gebouwen en architecten 1900-1960, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 35, 2004, p. 257.
  • TROCH J., NV Zeelsche Weverij, Weverijstraat Zele, in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 5, 1973-1974, p. 43-44.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena