erfgoedobject

Rij van vier arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
84157
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84157

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rij van vier zuidelijk georiënteerde arbeidershuisjes gevat tussen twee straten, waarvan nummer 129 rechts zijdelings paalt aan de Wezepoelstraat en nummer 135 links aan de Bosstraat. Op de spievormige omhaagde voortuin op de straathoek, nog een ruggelings aan de straat gelegen sterk verbouwde stal. Volgens kadastergegevens gaat deze huizenrij terug op een midden 19de-eeuws ensemble met L-vormige plattegrond, waarvan het erf en de stal ingekort werd bij de aanleg van de afsnijding van de Bosstraat eind de jaren 1930.

Zeer eenvoudige éénlaagse huizenrij van twee en drie traveeën, met enkel- en dubbelhuisopstand onder een doorlopend pannen zadeldak. Sobere verankerde baksteenbouw enkel verfraaid met een aflijnend tandlijstje onder de kroonlijst en een gecementeerde plint die onder de vensterdrempels verhoogd is. Schrijnwerk grotendeels vernieuwd.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rij van vier arbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84157 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.