• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Achterin gelegen boerenhuis, onderdeel van hoeve met losse bestanddelen. Aanvankelijk personeelswoning van herberg "Den Anker", later omgevormd tot boerderij. Momenteel laatst overgebleven boerderij in bedrijf aan de dijk. Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van negen traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, samengesteld uit twee woningen. In kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw (zie vlechtingen in de rechter zijpuntgevel); verschillende malen vergroot in de 19de en 20ste eeuw. Nu, hoofdzakelijk met typisch voorkomen uit het interbellum zoals een gecementeerde voorgeveldecoratie met schijnvoegen én platte deuromlijstingen met oren en druipsteentjes. Rechthoekige beluikte vensters met nog deels bewaard 19de-eeuws houtwerk aan hardstenen lekdrempels met sponning. Voorts, verschillende sterk verbouwde bedrijfsgebouwen geschikt rond een verhard voorerf met centraal een hooiberg. Schrijnwerk van de stallen en schuren aan de erfzijde geschilderd in wit en groene stroken.

• COLMAN, K., e.a., Zele-Dijk, vroeger en nu, 1 in Heem- en Oudheidkundige Kring Zele, Jaarboek Nr. 14, 1983, p. 90.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena