Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Achterin gelegen vrijstaand herenhuis met voortuin en gekasseide oprit, aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk. Volgens historisch kaartmateriaal huidig complex teruggaand op een minstens tot 1775 opklimmend gebouw met L-vormige plattegrond. Vóór 1832 (zie Primitief Plan) vergroot tot een gesloten complex met vierkante aanleg rond een binnenkoer. Huidig U-vormig geheel, naar kadasterarchief, het resultaat van een volledige heropbouw in 1866. Volgens literatuurgegevens zou deze heropbouw in neoclassicistische stijl in opdracht notaris Carolus-Amandus Schicks, gebaseerd op een datumsteen in de achtergevel, reeds in 1850 gebeurd zijn. Domein rond de eeuwwisseling eigendom van zakenman Barras, eigenaar van een sloffenbedrijf met werkhuizen in de Langemuntstraat en de Lokerenbaan. Vervolgens horende bij de wasserij van Jozef De Smedt, nu privé-woning.

Monumentale woning met U-vormige plattegrond, bestaande uit een hoofdgebouw met dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak én een afzonderlijk poortgebouw. Uniform uitzicht verkregen door het contrasterend gebruik van blauwe hardsteen voor de plinten, deur- en vensteromlijstingen tegen een witte bepleistering van alle gevels. De horizontaliteit van de gevelopbouw wordt versterkt door de gemarkeerde borstwering, doorlopende lekdrempels én de omlopende kroonlijst met tandlijst en modillons. Voorts rechthoekige vensters, op de begane grond voorzien van luiken en lekdrempels op consooltjes, op de bovenverdieping van een imitatiehardstenen omlijsting. Omlijste voordeur met kroonlijstje.

Links dieper gelegen poortgebouw, loodrecht op de straat ingeplant. Opmerkelijk gebouw van twee verdiepingen onder een schilddak. Opgetrokken in empirestijl gekenmerkt door een gevelbreed drielicht op de bovenverdieping verfraaid met hardstenen pilasters en centraal een groot rondboogvenster. Ervoor een balkon met gesmeed ijzeren balustrade op zware voluutvormige consoles.

• BOONE L. Architectuurwandeling Zele: "in het voetspoor van ontwerpers, aannemers en architecten". Voornamelijk 1900-1960 aangevuld met recente nieuwbouw- en restauratieprojecten, HOK en VTB-VAB Zele, Zele, 2005.
  • COENE F., Ommelooper ende Terrier ofte Landt ende Caertebouck der prochie van Zele liggende binnen den lande van Dendermonde. Bewerking op het landboek uit 1775 door Frank Coene, 2dln, Zele, 2000.
  • DE VUYST, M., Zele uit het verleden, Zele, 1986, p. 138.