Sint-Clarakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Clarakapel

Beschrijving

Op straathoek ingeplante Sint-Clarakapel. Het kapelletje werd gebouwd naar het voorbeeld van de Heilige Antonius van Paduakapel opgericht in 1898 in dezelfde wijk. De Sint-Clarakapel werd opgericht in 1899, in opdracht van Adelaïde Verburght van Gent (zie gedenksteen), zuster van de toenmalige pastoor van de Sint-Jozef en Sint-Antoniuskerk, Eerwaarde Heer Benjamin Verburght, ter nagedachtenis van haar overleden vriendin, Clara Verhoost. De kapel werd op 13 augustus 1899 ingewijd door de deken van Dendermonde. In 1984 werd de kapel gerestaureerd.

Bakstenen kapel in neogotische stijl met vlak afgesloten koor onder zadeldak met pannen. Gesinterde baksteen voor de plint, de booglijst van de deur en decoratieve details. Voorpuntgevel, bekroond door een gesmeed ijzeren kruis, voorzien van spitsboogvormige deuropening, geflankeerd door geblokte bakstenen pilasters. In bovenlicht van spitsboogdeur, geschilderd opschrift "H. Clara Bvo". In de geveltop, verdiept spitsboogvormig boogveld waarin een beglaasde beeldnis met beeldje van de Heilige Clara. Zijgevels, afgelijnd door baksteenfries en verlicht door spitsboogvenstertje. In linker zijgevel, gedenksteen met opschrift "Stichster/ der kappel/ Adelaide Verburght/ Gent 1899".

Interieur

Gedrukt bepleisterd gewelf. Wanden afgewerkt met een recente beplanking. Fraai vloertegeltapijt met gestileerde bloemmotieven en bijpassende boord. Geschilderd houten altaar met opzetstuk voorzien van geschilderd opschrift in neogotische stijl : "O Heer levert niet aan de ongodsdienstige de herten die in U betrouwen". Op de voorzijde van de altaartafel, opgebouwd uit houten planken, zijn binnen een vierpas in een ingeschreven cirkel de letters "IHS" geschilderd. Op de altaartafel staat centraal een beeld van de Heilige Clara met reliekmonstrans, voorts andere beelden, waaronder het Heilige Hart van Jezus, en twee beelden Heilige Maagd met Kind en Heilige Jozef onder stolp, en koperen kandelaars. Voorts nog vier bidstoelen, een ijzeren kaarsenhouder, een wandkruis en offerblok.

• Pastorie Zele-Heikant, Parochiearchief, Liber Memorialis.
  • MICHEM F., Zele en zijn geschiedenis, Antwerpen-Brussel-Amsterdam, 1957, p. 55-56.
  • SMET C., Zele-Heikant ons parochie, Zele, 1985, p. 79-80.
  • VAN DER CRUYSSEN J., Kerk en parochie van Zele-Heikant, (Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, vierde reeks, VI, jaarboek 1983, p. 151).
  • VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Oost-Vlaanderen. Kanton Zele, Brussel, 1980, p. 29.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena