Café De Fontein

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Fontein

Beschrijving

Café "De Fontein" van 1955 naar ontwerp van architect Adolf Keppens (Zele) in opdracht van Clement Certyn-De Smet. Gelijktijdig met aanpalende pand nummer 3 in nieuwe centrumwijk gebouwd. Benaming refererend aan de oude dorpsherberg "De Fonteijne" eertijds gelegen op de straathoek met de Cesar Meeusstraat tegenover de voorgevel van de Sint-Ludgeruskerk. Reeds vermeld als drankhuis in 1775. Verdwenen door sloop bij creatie van "Nieuw Centrum".

Breed handelspand van twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak met leipannen, opgetrokken in baksteen en veel imitatienatuursteen op een hardstenen plint. Gevelontwerp gemarkeerd door een overkragende bovenbouw op klossen en zeer decoratief uitgewerkte puntgeveltop. Bovenverdieping met vier verbonden rondbogige vensterdeuren waarvan de posten uitgewerkt zijn als gecanneleerde pilasters, aan een ijzeren balustrade. Pui met steekbogige muuropeningen gevat in een hard- en imitatienatuurstenen omlijsting. Boven zijdeur links, ingewerkte gevelsteen met symbool van herbergnaam. Oorspronkelijk schrijnwerk met groen gekleurd glaswerk behouden.

Interieur eveneens bewaard.

• DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 47.