Café Het Volkshuis met feestzaal

Beschrijving

Café "Het Volkshuis" met feestzaal op hoek met doodlopend steegje. In 1928 als "Volkshuis" gebouwd door architect Paul De Taeye (Gent) in opdracht van de Gentse Samenwerkende Maatschappij Vooruit, nu privéwoning en herberg.

Groot bakstenen hoekpand in modernistisch getinte stijl met asymmetrische gevelopbouw. Drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder een mank zadeldak. Behouden pui met poort en deur naar de gelagzaal gekenmerkt door vrij zware gestileerde consoles. Oorspronkelijk gevelontwerp heden sterk gewijzigd door wijziging schrijnwerk, vormgeving bovenvensters en huidige kleurstelling.

Achterliggende feestzaal, aanvankelijk van zes traveeën waarvan de laatste twee afgesplitst zijn en nu bij een andere eigendom horen (Weverijstraat nummer 2). Zijgevel aan de Weverijstraat opgetrokken in metselwerk met knipvoegen met deels authentiek voorkomen. Geleed door spaarvelden op een brede sokkel met spiegels op de begane grond en getoogde vensteropeningen op de bovenverdieping. Vroegere inkomdeur in de derde travee. Zaal door splitsing inwendig gehalveerd. Oorspronkelijke gebogen zoldering met ijzeren spantenstructuur nog aanwezig maar niet meer zichtbaar door de plaatsing van een nieuwe vlakke zoldering. Balkon met acht panelen met guirlandes bereikbaar via gemetste trap met ijzeren leuning.

• DE VUYST M., Zele zoals vroeger, s.l., 1981, p. 29.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena