Restant van Molen Van Hecke

Beschrijving

Restant van een ronde stenen korenwindmolen, genoemd naar de molenaar Francis Joseph Van Hecke. Deze molenaar liet deze stenen bergmolen in 1877 oprichten ter vervanging van een houten windmolen, die in 1858 was opgericht op een aanpalend perceel.

Deze houten korenwindmolen, een staakmolen op torenkot, werd in 1877 vervangen door een stenen bergmolen op het huidige perceel. Deze korenmolen was uitgerust met twee steenkoppels en een havenpletter. In 1911 werd een stoommachine geplaatst, maar daarnaast werd er nog steeds met windkracht gemalen. De stoommachine werd later vervangen door een benzinemotor. In november 1937 was er grote stormschade. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen flink beschoten. De romp werd in 1961 gesloopt, op de stenen onderbouw na. Nu rest nog een deel van het bakstenen metselwerk van de onderste bouwlaag met tegenover elkaar geplaatste toegangen in de grotendeels afgegraven molenbelt.

De Onze-Lieve-Vrouwekapel langs straatzijde is in 1919 opgericht uit dankbaarheid omdat de molen tijdens de Eerste Wereldoorlog niet vernield werd.

• BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout.
  • DE MUYNCK G. 1992: Groot-Zomergem in oude foto's, deel 1, Eeklo, 80.
  • S.N. 1961: Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen, in: Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, Tweede Band (1962), Gent, 190-191.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke