Pastorie van Markegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van Markegem

Beschrijving

Voormalige pastorie van Markegem, naar verluidt gebouwd in 1671-'72 en als dusdanig in gebruik tot aan de bouw in 1907 van de nieuwe pastorie. Zwaar verbouwd rond het midden van de 20ste eeuw. Lage baksteenbouw onder zadeldak in rode pannen. Licht vooruitspringend middengedeelte. Beluikte vensters met glas-in-loodinvulling met gekleurd glas. Beeldnis in oostzijgevel met beeld van Maria met Kind achter glas, ruitvormige sierelementen in gesinterde baksteen. Rechthoekige vensteropeningen met betegelde onderdorpels en geprofileerde bovendorpels. Een oprit met kasseien aan de oostzijde leidt naar het achtergelegen erf.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, 1944: Afbeelding van de oude pastorie van Markegem in het Landboek van Markegem, opgemaakt door Charles Philippe Minne, (1761).
  • HOLLEVOET F., Markegem, het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien