Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Beschrijving

Op de hoek met de Kouterweg. Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette. De kapel staat op een hoogte op de kruising tussen de Kouterweg en de Kruisstraat. In 1870 werd op deze locatie de eerste kapel gebouwd door het kerkbestuur. Hiertoe werd een stuk grond aangekocht van Carolus Ludovicus Lagaisse, smid te Markegem. De kapel werd vooral in de zomer bezocht tegen tyfus en pokken, maar bood ook bescherming tegen andere kwalen. Deze vervallen kapel werd in 1979 aangereden door een vrachtwagen waarbij de gelegenheid te baat werd genomen om in 1981 met de schadevergoeding op dezelfde locatie een nieuwe kapel op te trekken.

De huidige kapel, met vierkant grondplan, is opgetrokken in witbeschilderde baksteen onder een leien tentdak. Het geheel is bekroond met een vierkante houten toren onder een vierzijdige spits bedekt met natuurleien. Een houten deur, voor meer dan de helft ingevuld met glas. Het interieur wordt gedomineerd door een gipsen beeld, met bronsbeschildering, van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette. Haar kroon en kruis zijn verguld. Het beeld staat op een sokkel in Belgisch marmer (Rouge Royale) met kluis. Rode plavuizen vloer en houten gewelf. Vensters in de zijgevels met gekleurd glas in mozaïek.

De kapel is omgeven door een verscheidenheid aan beplanting en is toegankelijk via een gekasseid trapje en een hellend vlak voor rolstoelgebruikers in hetzelfde materiaal.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1870/3.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223: Mutatiestaten, Markegem, 1870/23-24.