Hoeve Goed Te Poorters

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed Te Poorters

Historische hoeve "Goed Te Poorters", gaat terug op een middeleeuwse omwalde site.

Historiek

Het "Goed Te Poorters" was een leen van de abdij van Roosenberghe in Waasmunster. Het was door Jan van West, bisschop van Doornik sinds 1380, aan de abdij geschonken omdat deze hem na de slag van Westrozebeke in 1382 onderdak had gegeven. De site is te zien op de kaart van Ferraris (1770-1778). In 1797 komt het goed op de lijst van te verkopen religieuze goederen. Op dat ogenblik is er sprake van een huis en een bakoven op het omwalde opperhof en op het neerhof een schuur, paardenstal voor twee paarden, koeienstal en een inrijpoort, dit alles in steen gebouwd en in goede staat. Het wordt gekocht door Augustin De Coninck uit Wielsbeke, die het goed zelf uitbaat.

Zowel op de Ferrariskaart als op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) ongeveer dezelfde gebouwenconfiguratie: een volledig omgracht opperhof met woonhuis en bakoven en een gedeeltelijk omgracht neerhof met twee losse, haaks op elkaar staande gebouwen. De hoofdtoegang bevindt zich dan nog in het oosten. In 1835 wordt het woonhuis op het opperhof vervangen door een nieuw op dezelfde locatie en wordt het meest zuidelijke gebouw op het neerhof afgebroken. Er komt een nieuw volume aan de oostzijde van het neerhof, parallel met het nog bestaande volume aan de westkant. De omwalling van het neerhof verdwijnt. Uiteindelijk worden alle omwallingen in 1951 gedempt behalve een deel achter het woonhuis. Dan ook wordt het woonhuis vergroot, evenals de schuur en de stal en een wagenkot bijgebouwd op het vroegere neerhof.

Beschrijving

Van aan de Oostrozebekestraat in het zuiden biedt een onverharde oprit met restanten van kasseibestrating, afgezet met bomen, toegang tot het erf, met aan de oostelijke zijde de schuur uit 1835, opgetrokken in baksteen, met een vernieuwde dakbedekking in golfplaten. Aan de gevel zijn sporen van rondboogvormige muuropeningen af te lezen, die nu dichtgemetseld zijn, of vervangen door rechthoekige muuropeningen. Aan de noordelijke zijde van deze gevel bevindt zich een grote rechthoekige poort, met een korfboogvormige ontlastingsboog. Ten westen van de oprit bevindt zich het wagenkot uit 1951, met daarachter de 18de-eeuwse stal. In het noorden, enigszins op een hoogte, staan een bakhuis in witbeschilderde baksteen met een gepekte plint, en het woonhuis in witbeschilderde baksteen op een grijze plint, met rechthoekige muuropeningen voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Het geheel is afgedekt met een pannen zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1836/2, 1951/4.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223: Mutatiestaten, Markegem, 1836/185-194.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, 1944: Afbeelding van het "Goed Te Poorters", in het Landboek van Markegem, opgemaakt door Charles Philippe Minne, (1761).
  • HOLLEVOET F., Van griffel tot kroontjespen. Het schoolverleden van Markegem, in De Roede van Tielt, jg. 22, nr. 1, maart 1991, p. 8-9.
  • HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 235-236 en 439-441.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien