Planckendambrug over de Oude Mandel

Beschrijving

"Planckendambrug", over de Oude Mandel. Brug in rode mechanische baksteen, afgedekt met arduinen dekplaat. Aan weerszijden zijn in de dekplaat telkens twee cartouches gebeiteld met het jaartal "1941" en de afbeelding van een huisjesslak. Ter vervanging van een oudere brug, door Belgische troepen opgeblazen bij het terugtrekken over de Oude Mandel in 1940. De huidige brug werd in 1941 opgetrokken door een Duitse genie-eenheid, wiens embleem de huisjesslak was. Aan de westzijde van de brug bevindt zich een sluis om de overstroming van de meersen van de Oude Mandel te beletten.

• HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 465.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien