Gedenktekens voor oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen

Beschrijving

Gedenktekens voor oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen. In de noordwestelijke hoek van het kerkhof in kwartronde uitsparing in kerkhofmuur: monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen (plint in grijsgroene natuursteen waarop muur in baksteen, geritmeerd door pilasters, bekroond met driehoekig fronton met kruis in timpaan; hoofdgestel, waterlijst, kapitelen en basement van pilasters zijn witbeschilderd; tussen pilasters zijn platen in witte natuursteen aangebracht met namen van gesneuvelden in uitgehouwen en zwartgeschilderde letters) uitgevoerd door architect J. Vanquathem uit Oostrozebeke (zie opschrift: "J. VANQUATHEM / ARCHITEKT / OOST-ROZEBEKE". Gedenkteken voor 19de linieregiment 1940 staat schuin opgesteld tegen de plint hiervan: rechthoekige hardstenen plaat met vier hoekneuten en opschrift in uitgehouwen, zwartgeschilderde letters, onderaan voorzien van twee gekruiste palmtakken in reliëf.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden...Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge 1996, p. 282.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien